+46 739866834 ola@coolafilm.se

Jo, Maj messade:

Jag undrar om du skulle vilja skriva lite om Farmor och Farfar och deras släkter? Jag har en del släkthistoria på olika papper och har just satt ihop en pärm så att barnen kan få den sedan. Allt välkommet! Gärna om deras syskon, ”historier” om saker du kommer ihåg om dem och naturligtvis också om föräldrarna och deras familjer…. tack. Det jag har är alltså mest om Molander/Clareus.

Och det kan man ju förstå, för Eva skriver naturligtvis både lätt och ledigt om både om Kärra och sin släkt. Jag vet inte riktigt var jag ska börja för det är rätt mycket som kan berättas, men kanske inte riktigt en hel roman.

Edward ritade det här släktträdet. Men under hela min uppväxt var det i första hand släkten Lindahl i Malmö som var lättast att hålla fram.

Synliga och tydliga som min pappa Edward som var en konstnär man kände till och som förekom i radio, tv, böcker och tidningar, målade, skulpterade, gjorde teaterdekor och film av olika slag. Han var dessutom trevlig och försynt. Vi hade det bästa förhållande under hela livet.

Mamma Majken var också ett trevligt underverk av flit, redlighet och begåvning på olika områden. Men jag berättar om familjen Nelson lite längre fram.

Allt börjar inte med den här förste märkvärdige Edward Lindahl, Olas farfars far.

Han var ju på inget sätt först när han kom från familjen i Blekinge till Lund och Malmö. Det finns naturligtvis möjlighet att följa släkten längre tillbaka än så – jag har sett släktböcker inbundna i rött klotband. Men han var en studerad karl, en skolman som tog över och organiserade Malmö till en industristad. Han var med i alla gillen och sammanslutningar och skulle det invigas ochållas tal stod han där redo. Han var mycket omtyck. Jag har ett silverskrin att då och då putsa som han fick som tack 1915 efter Baltiskan och Trekungamötet.

Skriver man man Edward Lindahl på Wikipedia står det:

Edward Lindahl kan syfta på:

Edward Lindahl (konstnär) (1907-1986), svensk konstnär
• Edward Lindahl (politiker) (1845-1917), svensk politiker

Edward Waldemar Lindahl, född 22 augusti 1845 i Asarums socken, Blekinge län, död 14 november 1917 i Malmö S:t Pauli församling, var en svensk läroverkslektor och kommunalpolitiker (höger).

Lindahl blev student i Lund 1862, filosofie kandidat där 1867, disputerade för filosofie doktorsgraden 1868 på avhandlingen Om staden Carlshamn: några historiska och statistiska anteckningaroch var därefter verksam som extralärare i samma stad 1868-71. År 1871 blev han adjunkt vid högre allmänna läroverket för gossar i Malmö (nuvarande Malmö latinskola) och tjänstgjorde som lektor från 1872 tills han 1887 blev ordinarie lektor i historia, geografi och modersmål, en befattning som han behöll fram till 1910.

Han var även kamrer och sekreterare i Sparbanken Bikupan i Malmö från 1873, styrelseledamot och biträdande direktör för Kristianstads enskilda banks avdelningskontor i Malmö 1887-96, ledamot av stadsfullmäktige från 1887 och dess ordförande åren 1907-17. Han var bl.a. även sekreterare i Malmö industriförening 1891-1907, ledamot av styrelsen för Svenska stadsförbundet1908-17 och vice ordförande i styrelsen för Baltiska utställningen i Malmö 1914, en utställning som han i egenskap av stadsfullmäktiges ordförande tog initiativ till.

Han var också en av de tio insiftiftarna av Sällskapet Heimdall. Lindahl medverkade redan från tidigt 1870-tal i Sydsvenska Dagbladet Snällposten, där hans stora teaterintresse tog sig uttryck i en mängd recensioner. Utöver detta skrev han även ett stort antal artiklar och följetonger i tidningen. Han startade 1878 den kvalitativt högtstående veckotidningen Nutiden, vilken dock fick läggas ned efter några år.